Відпустка з маленькою дитиною: переваги та недоліки

Ви плануєте провести відпустку разом із сім’єю? Якщо у вас є маленька дитина, не варто очікувати, що ваш відпочинок буде схожий на звичайну відпустку вдвох і що вона проходитиме за придуманим вами планом. Як тільки дитина почне ходити, не чекайте, що вона спатиме або перебуватиме на одному місці весь день.

Однак усе вищесказане не означає, що ваша відпустка разом з дитиною не може бути приємною. Зважте на деякі особливості такого відпочинку – і ви отримаєте від нього задоволення.

1. Хтось із вас обов’язково буде незадоволений. У більшості випадків незадоволеною залишається дитина, але іноді це можете бути ви або ваш чоловік. Ключ до подолання цієї проблеми – ваша емоційна гнучкість. Маленькій дитині може важко зрозуміти, що ви приїхали відпочивати, і вона може вимагати повної уваги до себе. Ідіть на невеликі поступки для дитини, дозволяйте їй трохи більше, ніж зазвичай. Наприклад, ви можете трохи зменшити час на його денний сон або запропонувати йому смузі на вечерю. Це зніме емоційну напругу та внесе трохи позитиву у ваш відпочинок.

2. Зробіть ваш відпочинок якомога простіше. Якщо ви маєте різні варіанти відпочинку, вибирайте місце, куди ви можете дістатися на машині. Якщо це можливо, не плануйте авіапереліт разом із дитиною. Так ви зможете уникнути необхідності тягнути багаж, розважати дитину під час перельоту та залагоджувати безліч непередбачених ситуацій, які можуть статися під час подорожі. Відпочинок неподалік будинку може бути не менш цікавим.

3. Ретельно обирайте місце відпочинку. Якщо вас не тішить перспектива ділити кімнату в готелі з дитиною, ви повинні продумати місце, де зупиніться на період відпустки. Надавайте перевагу місцям, які ви вже знаєте (або про які зібрали інформацію в Інтернеті). Іноді можна орендувати просторий котедж за ціною в готелі. Пошукайте в Інтернеті доступні варіанти. Але навіть якщо проживання в котеджі коштуватиме вам дорожче, подумайте про комфорт. Від цього залежить ваші враження від відпустки.

4. Ви не зможете передбачити абсолютно все. Якщо ви звикли планувати свої поїздки до дрібниць, вам буде складно прийняти цей факт. Але якщо ви проводите відпустку в новому вам місці, ви не зможете бути повністю впевнені в якості страв, які вам подадуть в кафе. Якщо ви проводите відпустку за кордоном і недостатньо володієте мовою, ви не зможете пояснити офіціанту, як приготувати ту чи іншу страву для дитини. Зрештою, ви можете захотіти провести вечір удвох із чоловіком, а дитина може внести корективи у ваші плани.

Але не варто переживати. Всі відхилення від наміченого плану можуть обернутися незабутніми сімейними враженнями, які в майбутньому ви згадуватимете з посмішкою.

5. Ваша відпустка більше не проходитиме спокійно. Ймовірно, вам нелегко змиритися з цим фактом. Але пам’ятайте, що це є тимчасово.

Ви знаєте, як багато енергії у маленьких дітей, і це буде впливати на всі ваші плани відпочинку. Навіть якщо ви плануєте гуляти та оглядати пам’ятки, будьте готові до частих зупинок та змін маршруту. І після повернення додому вам із чоловіком обов’язково захочеться кілька днів відіспатися. Але час, проведений разом із сім’єю, того вартий.

Багато молодих батьків вважають, що їм не вистачає батьківського досвіду, щоб долати всі труднощі. Але саме такі моменти, які здаються важкими, роблять цей період незабутнім.