Цікаве становище та медикаменти

Вагітність – важливий та відповідальний етап у житті жінки. За ті 9 місяців, які протікають від моменту зачаття до появи на світ нової людини, їй необхідно бути здоровою, адже будь-яка «неполадка» в організмі миттєво негативно впливає на плід, а часто може призвести до дуже сумних наслідків. Але будь-яка людина може захворіти, і вагітна жінка – не виняток. Ось тут і виникає питання: чи можна, будучи в «цікавому становищі», приймати ліки, і чи не зашкодять вони плоду?

Це дуже складне питання, оскільки, як відомо, абсолютно нешкідливих лікарських засобів немає. Будь-які ліки мають побічні дії, перелік яких часом дуже широкий. І якщо організм жінки в більшості випадків без будь-яких неприємних наслідків справляється з цими побічними діями, то для плода все може закінчитися набагато гірше. Адже поки що слабкий організм майбутньої дитини, що тільки формується, дуже чутливий до будь-яких змін біохімічного стану. А ці зміни просто неминучі при прийомі ліків. Тому кожній майбутній матері слід твердо пам’ятати і дотримуватись деяких правил.

Під час вагітності приймати ліки слід лише у крайньому випадку, коли це дійсно необхідно. Якщо немає можливості (з тієї чи іншої причини) отримати консультацію лікаря, використовуйте лише добре знайомий вам перевірений препарат. І в будь-якому випадку, обов’язково уточніть, чи не протипоказаний він під час вагітності, і, як мінімум, уважно вивчіть інструкцію, додану до ліків. У вашому положенні краще зайвий раз підстрахуватися.

Бережіть себе наскільки це можливо. Намагайтеся звести до мінімуму можливість захворювання. По можливості обмежте контакти з людьми, не соромтеся носити медичну маску. Життя і здоров’я вашої майбутньої дитини важливіше за здивовані, а часом косі погляди. Утримайтеся від вживання екзотичної, незнайомої їжі, особливо з гострими приправами, оскільки вона може спровокувати або захворювання шлунково-кишкового тракту, або алергію, що вимагатиме прийому ліків.

При лікарських оглядах, консультаціях (особливо у перші місяці вагітності, коли «цікаве становище» візуально ще не визначається) вам можуть призначити будь-які ліки. Обов’язково перепитайте, уточніть, чи можна його приймати вагітною. Сором’язливість тут не тільки недоречна, а й злочинна. Якщо потрібно, не полінуйтеся уточнити це питання у досвідченішого фахівця.