Здоров’я вагітних: причини больових відчуттів у низу живота

Болі внизу живота при вагітності дуже турбують багатьох майбутніх мам і є частим приводом для відвідування жіночої консультації. Справді, бажано вкотре перестрахуватися, навіть якщо нічого серйозного немає, ніж звинувачувати себе в майбутньому за бездіяльність. Отже, які можуть бути причини больових відчуттів унизу живота при вагітності і як можна допомогти собі та майбутній дитині.

Тонус матки
Тонус матки – це, по суті, трохи болючі чи безболісні скорочення матки. Якщо вагітна жінка відчуває спазм унизу живота, останній стає як кам’яний (це особливо помітно у 2 половині вагітності), це і є тонус. Діагностується при зовнішньому огляді лікарем-гінекологом.

При тонусі матки лікарі радять прийняти горизонтальне положення, відпочити лежачи на боці. Також можна скористатися свічкою Папаверину або прийняти таблетку спазмолітика.
Якщо УЗД було виявлено тонус, це є показанням до лікування чи госпіталізації. Матка є м’язовий орган, і цілком припустимо те, що вона іноді скорочується. Це є нормою, якщо її скорочення відбувається періодично, а також короткочасно та безболісно.

Нерідко болі внизу живота відчуваються ранніх термінах вагітності. Якщо вони не завдають великого дискомфорту, при цьому немає кров’янистих виділень та інших симптомів можливого захворювання та патології, то лікування в цьому випадку не потрібне. На початку вагітності болі в нижній частині живота можуть з’являтися у зв’язку з гормональною перебудовою, у середині – з прискореним зростанням матки, а наприкінці цього періоду – з підготовкою матки до майбутніх пологів.

Попередні сутички
Зазвичай незначні болі унизу живота при вагітності виникають на пізніх термінах. У цьому випадку болючі відчуття можуть означати підготовчі сутички. Так матка готується до пологів. В одних жінок цей процес починається в 32 тижні, в інших за один-два тижні до пологів. Хтось або не помічає цих слабких сутичок, або вважає це нормальним явищем і не звертає на нього особливої ​​уваги.

Помічено, що жінки, які народжують вперше, відчувають попередні сутички частіше, ніж народжують повторно.
Надзвичайно важливо навчитися відрізняти попередні сутички від істинних, які починаються безпосередньо у процесі пологів. На відміну від справжніх битв, попередні тривають нерегулярно, по кілька секунд, і вони не посилюються. Знімається такий біль досить легко: можна прилягти, глибоко подихати та розслабитися. Часто в таких випадках допомагає прийняття теплої (але в жодному разі не гарячої) ванни.

Гінекологічні патології
Дві вищеописані причини є варіанти норми. Однак слід терміново звернутися до лікаря у разі, якщо:
– ці стани супроводжуються коричневими чи червоними виділеннями з піхви;
– Є прозорі або зелені виділення з піхви (це можуть бути навколоплідні води);
– біль внизу живота продовжується по кілька хвилин;
– біль не знімається спазмолітиками та посилюється;
– З’являється слабкість, запаморочення, мушки перед очима і т.д.

Іншими словами, необхідно одразу звернутися до лікаря, якщо стан погіршується. Такі симптоми можуть говорити про загрозу мимовільного викидня або процес, що вже почався, позаматкової або завмерлої вагітності, термінових або передчасних пологах і т. д.

Інші причини болю внизу живота під час вагітності
Втім, біль у животі у майбутніх мам не завжди є наслідком вагітності та виникає через гінекологічні проблеми. Можливі інші причини.

По-перше, цистит та інші захворювання видільної системи. Сечовід знаходиться поруч із внутрішніми статевими органами, а тому такий біль нерідко плутають із гінекологічним. Як правило, у таких випадках біль виникає раптово. Крім того, вона відрізняється «колючим» характером. Крім болю внизу живота, виникає хворобливе та прискорене сечовипускання.

Сечостатеву систему лікує лікар-уролог. Це захворювання не слід запускати, оскільки його викликає інфекція, яка небезпечна і для дитини. Різні народні засоби, наприклад, мучниця, можуть допомагати погано. Тому краще, щоб лікар призначив ефективні медичні препарати, які дозволяються прийому вагітними жінками.

По-друге, біль унизу живота може з’явитися через проблеми з кишечником: пронос, запор, здуття. Слід зазначити, що останніх із них часто з’являються в майбутніх мам. Запори викликаються:
– Зміщення внутрішніх органів через зростання матки;
– Зниженням фізичної активності;
– Вживанням недостатньої кількості рідини;
– Неправильним харчуванням.

Здуття викликається вживанням газованої води та деяких продуктів. Якщо ж справа в запорі, іноді достатньо сходити до туалету, щоб пройшов біль у животі.

По-третє, це може бути ротовірусна інфекція чи отруєння. Їхні симптоми багато в чому схожі. Найчастіше ці явища починаються з переймоподібних болів у нижній частині живота. Іноді біль переходить вище – в ділянку пупка.