Як робити масаж вагітним

Під час вагітності жінки відчувають дискомфорт у різних частинах тіла. Це пов’язано з перебудовою організму, адже тіло майбутньої мами несе подвійне навантаження: працює на себе та на малюка. За допомогою спеціального масажу можна нейтралізувати подібний дискомфорт та підготуватися до успішних пологів.

Уточніть точний термін вагітності, оскільки техніка та методика проведення масажу повинні змінюватися залежно від триместру. Складіть графік проведення, наприклад, сеанс протягом тридцяти хвилин один раз на тиждень, у період другого триместру, та два або більше сеансів на третій. В останні тижні вагітності робіть масаж щодня. Запам’ятайте основні зони безпечного масування – спина, шия та кінцівки.
Потренуйтеся в техніці, розслабляйте руки та використовуйте лише пальці. Почніть з розминання спини, сідниць і переходьте до ніг, ритмічними та повільними рухами зверху вниз прогладжуйте шкіру долонями. Починаючи роботу з попереком, будьте особливо обережні, використовуйте легкі дотичні паси. Щоб посилити ефект, спробуйте наносити на тіло масажні або ефірні олії, але перед цим уважно вивчіть інструкцію, щоб унеможливити протипоказання.

При масажі рук і ніг використовуйте елементи лімфодренажної техніки: повільні хвилеподібні доцентрові погладжування з різним ступенем натиску, а також поплескування і розтирання. Живіт майбутньої мами масажуйте обережними рухами, що погладжують без натиску, починайте з середини, м’яко проведіть долонею вгору, коли одна рука закінчить рух, замініть її другою. Усі паси робіть за годинниковою стрілкою, поклавши жінку на спину або на бік.

Уважно вивчіть та запам’ятайте протипоказання до проведення масажу: сильний токсикоз, застудні та інфекційні захворювання, порушення (хвороби) шкірних покривів, патології серцево-судинної системи, варикозне розширення вен та підвищений кров’яний тиск.

Розмовляйте, спілкуйтеся під час сеансу з вагітною жінкою, створюйте приємну, розслаблюючу атмосферу, адже ваша допомога така важлива для здоров’я майбутньої мами та малюка.