Відпочинок без закордонного паспорта: куди поїхати?

Якщо у вас немає закордонного паспорта, це не привід ставити хрест на мандрівках. Досить згадати, що ми живемо в країні з найбільшою територією, що омивається двома океанами і величезною кількістю морів, з різноманітністю географічних та кліматичних умов та багатим тваринним та рослинним світом, а велика кількість історичних та культурних пам’яток задовольнить побажання найдопитливішого шукача.

Маючи на руках паспорт громадянина РФ, можна організувати чудовий відпочинок на будь-який смак. Любителі морських курортів з червня до середини жовтня знайдуть своє щастя в теплих водах Чорного моря — від Новоросійська і до Адлера. Тут же організується найрізноманітніша розважальна програма — починаючи відвідин водоспадів та реліктових гаїв, закінчуючи веселощами в аквапарках та нічних клубах.

М’якший морський клімат без сильної спеки можна знайти на заході – Калінінградська область – бурштинова скарбниця Росії теж надзвичайно популярна як морський курорт.

Поціновувачам відпочинку «дикуном» і нічних посиденьок біля вогнища надається роздолля: чого тільки варті, наприклад, Байкал і Алтай — хоча й тут за бажання цілком можна на період відпустки оселитися з усіма зручностями.

Скелелази майже цілий рік мешкають на вершинах Кавказу, а любителі стременів освоюють річки та пороги Карелії. Дослідникам історичних загадок, мабуть, за все життя не об’їхати всі місця, що варті уваги: Аркаїм під Челябінськом або Танаїс під Ростовом, менгіри в Хакасії, Саянах та на Алтаї, величезна кількість заповідників та національних парків.

Ми ще не згадували пишноту Камчатки, красу вулиць Москви та сувору розкіш Санкт-Петербурга, степові простори та буддійські храми Калмикії та умиротворення Соловецьких островів, історичні пам’ятки Володимира та Новгорода.

Що й казати, тим, хто щороку проводить відпустки в оздоровницях Єгипту та Туреччини, варто позаздрити «вимушеним» організовувати відпочинок у Росії.

Варто ще згадати, що деякі сусідні країни цілком пускають на свою територію громадян Росії за паспортом. Серед них, наприклад, Україна з курортами Криму і красою столиці — вічного міста Києва, Білорусь з унікальною Біловезькою пущею і ностальгією по СРСР, Абхазія, яка по праву гордиться теплим морем і приголомшливою красою горами.