Психологія дитини

Шкода вербального насильства для дитини
Уявіть себе дитиною, якій загрожують або на яку кричать через невелику помилку. Що б ви відчували у такій ситуації? Сором? Приниження? Страх зробити помилку ще раз і понести за це покарання? Можливо, ви відчували б, що вас не люблять?

Вербальне насильство або, усні образи – одна з найпоширеніших форм насильства над дітьми. І батьки часто ігнорують це, надаючи вербальне насильство за «дисциплінування» або «суворі прояви кохання». Розглянемо, до яких наслідків може призвести вербальне насильство у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

Короткостроковий ефект вербального насильства над дітьми

Незважаючи на те, що збитки, викликані вербальним насильством, не видно зовні, вони мають наслідки для психіки. І дітям буває складно подолати ці наслідки. Розглянемо детальніше короткострокові ефекти вербального насильства.

1. Звичайна чи хронічна депресія

Якщо ви кричите на дитину або ображаєте її, це може призвести до негативних наслідків:

у дитини може розвинутися комплекс неповноцінності, може стати замкнутим;
такий стан може стати хронічним, якщо вербальне насильство відбувається часто і протягом тривалого часу.
2. Погіршення фізичного та розумового розвитку

Коли у дитини знижується впевненість у собі, також погіршуються її розумові та фізичні показники:

якщо батьки кажуть дитині: «Я знаю, що ти виграєш змагання», вона автоматично буде впевнена в собі, незалежно від того, яким буде результат змагань;
і навпаки, якщо батьки кажуть: «У тебе погана витривалість», дитина нервуватиме через те, що їй пророкують поганий результат. Висока ймовірність того, що дитина програє, підтверджуючи передбачення батьків.
3. Формування комплексу неповноцінності

Коли на дитину постійно кричать, вона починає вірити, що з нею щось не так:

у нього формується комплекс неповноцінності, він відчуває, що його однолітки перевершують його у всьому;
коли він починає відчувати, що не відповідає в чомусь своїм одноліткам, що він гірший за них, це змушує його самого вдаватися до насильства.
Довгостроковий ефект від вербального насильства

Діти, які тривалий час схильні до вербального насильства, страждають від хронічних фізичних і психічних розладів. Розглянемо найпоширеніші їх.

1. Проблеми зі здоров’ям

Депресія призводить до так званого «ланцюга заміщень», при якому дитина стає схильна до переїдання або, навпаки, втрачає апетит. Це впливає на його зростання та розвиток кісток, м’язів та життєво важливих органів. Таким чином, згодом дитина стає дедалі слабшою.

2. Невпевненість у собі

Самооцінка та впевненість у собі мають важливе значення для успішної кар’єри та особистого життя. Низька самооцінка та невпевненість у собі можуть призвести до розчарування та депресії.

3. Почуття безнадійності

Діти, які часто зазнають словесних образ, не розвивають позитивного погляду на життя. Вони не впевнені у собі, і це може викликати у них проблеми у майбутньому.

4. Схильність до залежностей

Наявність життєвих цілей часто утримує нас від вживання алкоголю та наркотиків. Простіше кажучи, голодна людина шукатиме їжу, а депресію – речовини, що викликають звикання і утримують її подалі від реальності.

5. Асоціальна поведінка

Ймовірно, найгіршим наслідком вербального насильства є те, що діти, які зазнали його, виростають у дорослих, які мають психічну травму. Дослідження показали, що багато злочинців у дитинстві зазнавали вербального насильства, і в них простежується тісний зв’язок між дитячою психічною травмою та схильністю до злочинів.

Емоційне насильство та вербальне насильство

Іноді словесні образи можуть бути проявами емоційного насильства. Часто емоційне насильство проявляється у жорстокому поводженні чи зневаженні дитиною. Емоційне насильство можуть виявляти батьки чи близькі. Емоційне насильство може завдати серйозної шкоди когнітивному, емоційному, соціальному та психологічному розвитку дитини. Іноді батьки виявляють емоційне насильство, навіть знаючи про наслідки своєї поведінки. Однак у більшості випадків вони не усвідомлюють шкоди від своїх дій.