Як якісно проводити час із дітьми

Якщо ви працюєте, можливо, вам важко поєднувати роботу з домашніми справами та вихованням дітей. Вам може здаватися, що ні там, ні там ви не справляєтесь досить добре. Ваше життя проходить у постійній метушні та спробах встигнути зібрати дитину до школи та встигнути на робочу нараду.

Але ви не одні в такому божевільному ритмі життя. Дослідження американських вчених показали, що у працюючих мам на себе залишається в середньому 17 хвилин на день. Подивимося на речі реально: іноді мами не можуть собі дозволити цього. І вони готові пожертвувати і цим часом, щоби провести його з дітьми.

Але як мамам з користю провести з дітьми той недовгий час, який залишається у їхньому розпорядженні? Розглянемо сім порад.

Намагайтеся розмежовувати робочий та особистий час

Іноді робота потребує більшої уваги та часу, ніж зазвичай. Іноді її доводиться брати додому. Важливо знати, де можна провести кордон між робочим часом та часом, який ви присвятите сім’ї. Якщо ви можете це зробити, ви можете більше часу присвячувати дітям. Обговоріть із начальником, коли закінчується ваш робочий час, та дотримуйтесь цього графіка.

Спілкуючись із дітьми, відкладіть мобільний телефон

Коли ви граєте з дітьми, але при цьому перевіряєте в телефоні робочу електронну пошту, діти, хоч би якими маленькими вони були, зрозуміють, що ваша увага не належить їм. Відкладіть телефон – не просто покладіть його поряд, а й взагалі винесіть із кімнати – і повністю присвятіть час дітям. Тож ви проведете його якісно.

Поважайте свої межі

Коли ви домовилися з колегами про те, що вони не дзвонитимуть вам увечері з робочими питаннями, ні в якому разі не можна порушувати свої принципи і, наприклад, відповідати на електронну пошту, поки дитина обідає. Так ви зруйнуєте план, який самі ж створили. Ваші колеги зроблять висновок, що домовленості можна порушувати і знову почнуть зловживати вашим особистим часом.

Зробіть сімейні вечері ритуалом

Не приймайте з дитиною їжу, коли дивіться телевізор. Також відкладіть на час вечері всі електронні пристрої та просто повечеряйте разом із сім’єю. Використовуйте цей час, щоб поспілкуватися з дітьми, приділіть їм усю свою увагу.

Відчуйте себе дитиною, граючи з дітьми

Побудуйте з дітьми фортецю з ковдр та подушок. Не хвилюйтеся про те, що в кімнаті буде безлад – повністю пориньте в процес. Уявіть, що ви з дітьми знаходитесь у чарівній країні, де всі невидимі. Прикиньтеся, що ви не бачите дітей та шукаєте їх по всій кімнаті. Задавайте їм дурні питання та дозвольте їх уяві розгулятися.

Пофантазуйте разом з ними, висловлюйте найдурніші ідеї, які тільки спадуть вам на думку.

Іншими словами, навіть якщо ви втомилися після важкого робочого дня, у вас є кілька варіантів, як провести вечір: укласти дітей спати і час сидіти в соціальних мережах або відмовитися від нудної рутини і на кілька хвилин поринути у світ ваших дітей. Зробіть так – і ви не пошкодуєте.

Зробіть приготування до сну веселим ритуалом

Вам може здаватися, що купати дитину і укладати її спати щодня – це важка праця, особливо, якщо дитина вередує, кричить і штовхається ногами, відмовляється купатися, одягати піжаму і вирушати спати. Але ви можете зробити приготування до сну цікавішим заняттям для дитини. Не намагайтеся якнайшвидше викупати дитину – дайте їй можливість поплескатися та пограти у ванні. Коли він сміється і грає, вам буде легше вимити його, і він сам поставиться до купання спокійніше. Перед сном почитайте дитині книжку. Розпитайте дитину, про що вона мріє. Дитина має засинати з упевненістю в тому, що її люблять і підтримують.

І пам’ятайте: якість важливіша за кількість

Можливо, у вашому розпорядженні всього одна-дві години вільного часу, які ви можете провести з дитиною. Можливо, ще менше. Можливо, весь час, який ви проводите з дитиною, йде на приготування до школи вранці, купання та приготування до сну ввечері. Це не важливо. Головне, що ви можете зробити незалежно від того, скільки часу у вас є – присвятити дитині себе та провести цей час якісно.