Що робити, якщо людина пішла в запій

Запій – остання стадія алкоголізму. Хворий не може зазнати похмілля. Прийнявши дозу спиртного, йому деякий час стає легше.

Похмілля циклічно відновлюється. Настає абстинентний синдром: етанол не пропускає необхідні організму речовини, загострюючи вплив отруйних елементів. Токсини накопичуються, похмілля переходить у важчий ступінь, людині потрібна чергова доза.

Потрапити у стан запою може кожен: чоловік чи дружина, син, дочка, батько чи мати. Якщо хочете допомогти своїм близьким, зверніться до фахівців. Лікування важливо розпочати негайно.

Стадії запою
Є три стадії запою.

На початковому етапі людина вважає, що він тримає ситуацію під контролем. Багато хто бере себе в руки і, переживши інтоксикацію, зупиняється.

Перебіг хвороби супроводжується депресією, неуважністю, дратівливістю, іноді агресією. Алкоголіка мучить бажання прийняти нову дозу. Якщо немає такої можливості, потяг до спиртного знижується, в організмі починається самоочищення. Якщо вживання не припиняється, запій перетворюється на другу стадію.

З другого краю етапі людина не керує собою. З’являється абстинентний синдром, починають тремтіти руки, виникає нестерпна спрага, безсоння, біль голови. Прийом малої кількості будь-якого алкогольного напою допоможе хворому, і додасть в організм токсинів. Полегшення відбувається майже відразу, постійно потрібна чергова порція алкоголю.

Третій етап – фінальний. Запій призводить до виснаження. Поразка печінки, розлад психіки, епілепсія, недоумство та ін. Захворювання – все це чекає хворого, якщо не надати йому своєчасну допомогу. Часто ця стадія алкоголізму має смертельний результат.

Самостійно позбавитися залежності людина вже не в змозі, а інші зазвичай намагаються відсторонитися від неї. Рідним потрібно набратися терпіння і вмовити алкоголіка звернутися до спеціалізованої медустанови

Допомога на першому етапі
Процес запою потрібно зупиняти негайно. Це можна зробити без залучення нарколога. Простежте, щоб хворий припинив вживати спиртовмісні напої. Звільніть його від фізичних навантажень, давайте багато рідини, забезпечте легке харчування. Організм сам намагається відчиститись від токсинів, не варто перевантажувати його важкою їжею. Позитивну дію також матимуть контрастні водні процедури.

Виведення із запою на другій стадії
На цій стадії вже буде потрібно нарколог. Щоб очистити організм від токсинів, потрібне медикаментозне втручання. Для проведення процедури можна викликати профільного фахівця додому. При цьому пацієнт обов’язково має бути тверезим, інакше процедура не призведе до бажаного результату.

Лікування третього ступеня захворювання
На цій стадії людину дуже складно вивести із запою. Для цього потрібне термінове втручання фахівця. Як правило, пацієнтів з тяжкою формою госпіталізують до наркологічної клініки.