Як захистити права дитини під час розлучення батьків

Дитина – повноправний член товариства
Дитина – це особа, яка не досягла віку вісімнадцяти років. Дитина, як і кожен громадянин Росії, має майнові та немайнові права. Наприклад, дитині належить усе, що вона заробила чи отримала дар, вона має право отримання змісту від своїх батьків. Крім цього, дитина має право користування житловим приміщенням, що належить її батькам.

Право дитини після розлучення на спілкування з родичами, які проживають окремо
Важливим правом дитини є право на спілкування з батьками та іншими родичами, у тому числі при роздільному проживанні. Розлучення батьків або визнання їх шлюбу недійсним, ніяк не повинно відбиватися на можливість дитини та батька, що живе окремо, спілкуватися один з одним, а також на можливість дитини проводити час зі своїми бабусями, дідусями та іншими родичами.

Крім того, якщо дитина бажає носити прізвище батька, який проживає окремо, орган опіки та піклування зобов’язаний розглянути це питання.
При цьому думка другого з батьків не має значення, якщо невідомо його місцезнаходження, якщо він позбавлений батьківських прав, визнаний недієздатним і у разі, якщо він відхиляється від виконання батьківських обов’язків.
Майнове питання
Розлучення зачіпає такі майнові права дитини як отримання належного змісту та можливість мати дах над головою.

Обов’язок утримувати дітей однаково покладається на матір та батька дитини. Після розлучення той батько, з ким залишилася дитина, забезпечує його утримання фактично, а той, який став проживати окремо – виплатою коштів. Як правило, такий обов’язок закріплюється в угоді про сплату аліментів або рішення суду про їхнє стягнення.

Право дітей на житло під час розлучення
Іншим майновим правом дитини, яке торкається при розлученні батьків, є право на житло. Зазвичай розлучені батьки прагнуть якнайшвидше роз’їхатися або, розмінявши житло, або відселивши одного з подружжя.

За жодних обставин дитина не може бути виселена з житла, що займається, якщо воно належить його батькові.
Закони, що містять норми про процедуру розлучення, дозволяють судам вирішити питання з ким проживатиме дитина після розлучення батьків на користь того батька, який має своє житло.