Чому дитина неуважна і не може зосередитися

Увага, концентрація — одні з безлічі когнітивних здібностей, які необхідно розвивати з раннього віку. Для малюків неуважність — це норма, але якщо не тренувати увагу, вже в початковій школі дитину чекають великі труднощі з навчанням. Неуважна дитина не піддається навчанню, незважаючи на феноменальну здатність до запам’ятовування і величезний розумовий потенціал.

Чому дитина неуважна? Основні види «неуваги» у дітей 5-11 років

Неуважність проявляється у дітей по-різному. За кожним типом неуважності ховається своя причина. Неуважний учень пропускає на уроках важливу інформацію, а потім не може її грамотно викласти. Будь-який звук відволікає такого учня від заняття. Він не може вловити зміст тексту, коли читає. Не в силах вирішити складні завдання з математики, оскільки знову ж таки не може вловити суть завдання і зосередитися настільки, щоб визначити причинно-наслідкові зв’язки.

В результаті неуважності школяр отримує лише поверхневі знання, рідко доводить до кінця розпочаті справи, має слабку успішність.

У списку причин дитячої неуважності є різні чинники, в тому числі і помилки у вихованні, розвитку. Основні причини проблем з концентрацією уваги:

  • слабкість, пов’язана з тривалою хворобою;
  • гіперактивність, СДУГ;
  • несприятлива моральна атмосфера всередині сім’ї;
  • відсутність умов для комфортного навчання вдома (не організовано зручний простір для занять, багато відволікаючих речей — розмови, телевізор);
  • відсутність інтересу до навчання взагалі або до вивчення конкретного предмета;
  • недостатньо розвинені психічні розумові функції мозку, відповідальні за концентрацію;
  • емоційні переживання через стосунки з педагогом, з однокласниками, з інших причин.

Як зробити дитину більш уважною?

Психологи навіть дорослим пропонують боротися з неуважністю, використовуючи такі способи зосередитися:

  • прибрати всі відволікаючі предмети, фактори;
  • іноді корисно переключити увагу на щось інше, щоб потім з новими силами приступити до завдання (діти навіть улюблені іграшки час від часу залишають, але потім повертаються до них та грають з великим задоволенням);
  • подбати про достатній відпочинок;
  • створити максимально комфортну, спокійну обстановку для продуктивного навчання.

Батьки беруть активну участь у розвитку дитини. Кожен малюк потребує індивідуального підходу, проте існують загальні правила взаємодії дорослих з малюком.

Необхідно спочатку зацікавити учня. Вченими США був проведений експеримент. Діти і батьки в невимушеній атмосфері, максимально схожій на домашню, разом проводили час. Спостерігаючи за тим, як поводяться в процесі ігор маленькі і великі учасники експерименту, вчені виділили три основні типи взаємодії:

  1. Батьки вибирають іграшку і приступають до гри, не вникаючи, що подобається самій дитині.
  2. Батьки надають дитині можливість самій вибрати іграшку. Тільки потім підключаються — пояснюють її значення, пропонують разом грати.
  3. Батьки взагалі не беруть участі в іграх. Малюк грає один.

Найдовше концентрувалися на заняттях діти з другої групи. Це означає, що соціальний фактор відіграє величезну роль у розвитку дитячого уваги. Тому психологи пропонують батькам брати активну участь в дитячих іграх, а для навчання, розвитку інтелекту, пізнавальних навичок звертатися по допомогу до розвиваючих курсів для дітей.

Ефективні способи підвищення уважності у дітей 5-11 років

Перше правило ефективного навчання — це привернути дитячу увагу, зацікавити. Найпростіше це зробити за допомогою ігрової діяльності. Далі при виконанні конкретного завдання:

  • чітко пояснюйте дитині завдання;
  • якщо завдання складне, необхідно розбити його на кілька підзадач і вирішувати їх послідовно;
  • мотивувати дитину тими перевагами, які вона отримає, коли повністю впорається із завданням;
  • проводити змагання — конкуренція стимулює дітей до активних дій, змушує їх краще старатися.

Як навчити дитину зосередитися, знають і педагоги Школи ментальної арифметики Соробан® в Україні. Сама методика ментальної арифметики заснована на регулярних тренуваннях розуму за допомогою рахування на соробані. Ці тренування ефективно розвивають увагу, посидючість, дисциплінують, привчають до виконання поставлених завдань. Заняття ментальною арифметикою захоплюють, допомагають учням стати впевненими, здібними, комунікабельними.